Achtergrond

Hartslagcoherentie

De studie en de definitie van hartcoherentie werden ontwikkeld door het Heartmath-Instituut in de Verenigde Staten en zijn het gevolg van talrijke studies en analyses van de variabiliteit van het hartritme, uitgevoerd in de jaren ’70.
De ontwikkeling van de neurowetenschap, de medische beeldvorming en digitale analyse van biologische gegevens hebben het onderzoek naar emoties, hun regulatie en hun fysiologische mechanismen versneld.

De variabiliteit van het hartritme wordt sinds de jaren ’80 erkend als een duidelijke marker van de activiteit en het evenwicht van het autonoom zenuwstelsel. In Frankrijk was “Uw brein als medicijn” van David Servan-Schreiber het eerste boek dat zowel een professioneel publiek als het ruimere pu-bliek informeerde over de enorme moge-lijkheden van de methode bij de preventie en de behandeling van stress.

Aangezien het protocol van de hartcoherentie meestal wordt toegepast voor stressbeheersing, kan het protocol worden geïntegreerd in de behandeling van verschillende medische, psychiatrische en psychologische pathologieën.

Dr. David Servan-Schreiber beschreef de methode van de hartcoherentie in zijn boek "uw brein als medicijn" als één van de natuurlijke methodes om angst en depressie te overwinnen. Dr. David O’Hare publiceerde onlangs een boek waarbij hij een programma beschrijft om in 9 weken met behulp van de hartcoherentie op natuurlijke manier af te vallen. De hartcoherentie is vooral bekend als een heel eenvoudige en doeltreffende stressregulerende methodiek